Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappelijk onderzoek

Een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten bewaren en ontsluiten, dat is de hoofdopdracht van deze wetenschappelijke instelling. Toch houdt het daarbij niet op. Een wetenschappelijke staf bestudeert de socioculturele context, de levensloop, de bouwkenmerken en muzikale capaciteiten van elk instrument.

De organologie (van het Griekse organon, instrument, en logos, woord, redenering) is de tak van de musicologie die zich bezighoudt met de muziekinstrumenten, en dat vanuit historische, antropologische, technische en akoestische invalshoek. Deze wetenschappelijke discipline kwam tot ontwikkeling in de 19e eeuw, mede dankzij Victor-Charles Mahillon (1841-1924), de eerste conservator van wat toen het "Instrumentenmuseum van het Muziekconservatorium" was.

Mahillon bedacht het eerste wetenschappelijke classificatiesysteem voor muziekinstrumenten en verzorgde deimposante Catalogue descriptif et analytique du Musée instrumental du Conservatoire royal de Musique de Bruxelles (5 vol., Gent-Brussel, 1880-1922), waarin de 3300 instrumenten beschreven staan die het museum tussen de stichting in 1877 en het jaar 1922 verwierf.