Overslaan en naar de inhoud gaan

Expozalen

De tentoonstellingszalen zijn ingericht volgens een aantrekkelijk parcours langs zowat negentig thema's, verspreid over vier verdiepingen die elk een eigen invalshoek bieden. Informatie over de instrumenten vind je in begeleidende teksten, foto's, reproducties én de multimediagids, inbegrepen in de toegangsprijs.

Virtuele wandeling

Geschiedenis van muziekinstrumenten in Europa

Histoire des instruments européens

Deze expozaal biedt een chronologisch parcours dat begint bij fluitjes uit de prehistorie en doorloopt tot aan het begin van de historische uitvoeringspraktijk van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. In de recent vernieuwde opstelling worden de verschillende instrumentenfamilies, in het bijzonder de tokkelinstrumenten, nu nog beter vertegenwoordigd. Daarnaast is er ook meer aandacht voor de instrumenten van Adolphe Sax.

Klavieren

Claviers

In plaats van een chronologische of organologische tentoonstelling brengt de afdeling Klavieren een passioneel verhaal over de voorliefde van de westerse wereld voor het klavier. Het is een fascinerend parcours waarin een 17e-eeuws klavichord zij aan zij staat met een iPad en waar een paar verrassende objecten zoals een muziekschrijfmachine of een ROLI Seaboard opduiken naast orgels, klavecimbels en piano's.

Tradities in de wereld

Heel wat bezoekers vinden de zaal die gewijd is aan instrumenten uit de traditionele muziek de leukste. De tocht start in België en gaat via een rist Europese tradities naar culturen uit de hele wereld. Naast de overbekende Schotse versie blijken vele landen hun eigen soort doedelzak te hebben, Tibetaanse monniken maken muziekinstrumenten uit beenderen van overleden confraters, en Afrikaanse spleettrommen zijn de plaatselijke vorm van Twitter.

Musicus Mechanicus

Musicus Mechanicus

 Musicus Mechanicus is de titel van de verzameling mechanische, elektrische en elektronische instrumenten. Op deze verdieping vind je ook enkele klokken en een automatisch orgel.