Overslaan en naar de inhoud gaan

Podcasts

Een zorgvuldig gekozen gast die enthousiast vertelt over haar of zijn favoriete instrument(en), dat is waar het om draait in de podcastreeks van het MIM. Zo krijg je ongetwijfeld zin om de verzamelingen van het Museum te ontdekken, of na een bezoek wat na te genieten en je kennis te verdiepen!

Olivier Latry: orgel

Olivier Latry is organist aan de Notre-Dame in Parijs en docent aan het Conservatoire National Supérieur. Hij kwam onlangs op bezoek in het MIM om de collecties, archieven en afbeeldingen te bekijken die verband houden met het orgel. Een geweldige manier om de geheimen van het instrument der instrumenten te (her)ontdekken; een combinatie van technologie en grootsheid, die zowel kracht als finesse kan voortbrengen!

Aflevering in het Frans

Luister op Spotify
Olivier Latry
©Henri Buffeteau

Amy Norrington: cello

Het festival Resonances is na 12 edities een vaste waarde in de internationale kamermuziekscène. Artistiek directeur en weergaloze celliste Amy Norrington bezocht in het begin van de lente 2023 het MIM om te vertellen welke instrumenten en repertoire haar inspireren. Dat het vooral celli waren was een beetje te voorspellen natuurlijk… Het repertoire dat haar aanspreekt gaat van Bach tot hedendaagse componisten.

Aflevering in het Nederlands

Luister op Spotify

Lucile Boulanger: viola da gamba

Lucile Boulanger, de rijzende ster van de viola da gamba in Frankrijk, kwam op bezoek in het MIM, waar we met haar stil stonden bij enkele mooie oude instrumenten.

Lucile groeide op in een kunstenaarsfamiliefamilie en was als kind al gebeten door muziek en toneel. Uiteindelijk besloot ze zich te concentreren op de viola da gamba, een verre neef van de cello.

Aflevering in het Frans

Luister op Spotify
© Alix Laveau

Floris de Rycker: luit

Luitist en gitarist Floris de Rycker kwam langs in het MIM en liet zich inspireren door de tokkelinstrumenten te zien op de recent vernieuwde 1e verdieping van het MIM. Met zijn ensemble Ratas del Viejo Mundo verovert hij gestaag de podia voor oude muziek in binnen- en buitenland. In deze podcast kom je te weten hoe hij de muziek uit de middeleeuwen, renaissance en vroeg barok het liefst benadert, samen met zijn zangers en op de verschillende tokkelinstrumenten die hij bespeelt.

Aflevering in het Nederlands

Luister op Spotify

Olivier Poumay: mondharmonica

Ter gelegenheid van de expo Toots 100. The Sound of a Belgian Legend in de KBR wordt de mondharmonica belicht in deze nieuwe podcastepisode. Olivier Poumay, harmonicaspeler, jazzman en muzikale zwerver, steeds op zoek naar nieuwe klanken, vertelt over zijn instrument en de muzikale paden die hij bewandelt. Een tocht door de immense wereld van een klein instrument!

Aflevering in het Frans, lees de Nederlandse vertaling

Luister op Spotify
Olivier Pournay - © Hervé Blieck
© Hervé Blieck

Christophe Morisset: serpent

Voor een winterse podcast stelt het MIM de serpent voor, een instrument dat lange tijd vooral in de kerk werd gespeeld. Christophe Morisset vertelt over de geschiedenis, het gebruik, de verdwijning én de wederopstanding van dit vreemde maar fascinerende object.

Aflevering in het Frans, lees de Nederlandse vertaling.

Luister op Spotify

Nabou Claerhout: trombone

De donkere en warme klanken van de trombone kondigen dit jaar de herfst aan in het mim. Om dit eerder bescheiden instrument wat beter te leren kennen nodigden we de beloftevolle tromboniste Nabou Claerhout uit. Zij speelde in de zomer van 2021 met haar kwartet de pannen van het dak in binnen- en buitenland; binnenkort stellen ze hun eerste album voor. Luisteraars verliefd laten worden op de trombone, dat is haar missie. Ons overtuigde ze al... 

In het mim zijn trombones te zien die de muziekpraktijk vanaf de late middeleeuwen tot een eind in de 19e eeuw illustreren. Tegen die tijd kreeg het...

Lees meer Luister op Spotify

Jefferson Louvat: mandoline

Een nieuw seizoen - een nieuwe podcast! We verwelkomen de zomer met de zonnige klank van de mandoline. Samen met Jefferson Louvat ontdekken we de boeiende geschiedenis van zijn instrument en verdiepen we ons in het repertoire. We vertrekken bij de bluegrass, maar gaan terug tot Vivaldi en Bach om uiteindelijk te belanden bij Prince en de nieuwste cd van Szabadság. Onderweg dansen we even een Tarantella en maken we zelfs een tussenstop in Cuba...

Aflevering in het Frans, lees de Nederlandse vertaling.

Luister op Spotify

Gwen Cresens: Happy Birthday Piazolla!

Op 11 maart vierden we (ook in het mim) de 100e verjaardag van Astor Piazzolla. Dat deden we in het fijne gezelschap van Gwen Cresens, die het repertoire van deze grootmeester van de bandoneon vanbinnen en vanbuiten kent... Hij vertelde gepassioneerd over het instrument en de muziek.

Aflevering in het Nederlands

Luister op Spotify

Jan Caeyers: wandeling met Beethoven

Onze collectie telt heel wat stukken uit de tijd van Beethoven. Deze componist werd geboren in 1770, en in het mim hebben we dit jaar bij wijze van verjaardagscadeau een wandeling uitgestippeld langs 20 instrumenten waarvoor Beethoven muziek schreef. Beethovenspecialist, biograaf en dirigent Jan Caeyers liep in avant-première met ons mee en werpt zijn licht op de selectie. In deze podcast hoor je wat hij vertelde over de muziek en de instrumenten, aangevuld met enkele pittige details uit het leven van de componist.

Aflevering in het Nederlands

Luister op Spotify