Overslaan en naar de inhoud gaan

Publicaties

Wil u graag een van deze publicaties bestellen, stuur dan een email naar museumshop@kmkg.be. Wij bezorgen u graag de nodige informatie voor de verdere afhandeling. U kan ook altijd zelf ter plaatse een kijkje komen nemen, van dinsdag tot zondag. De toegang tot de museumshop is vrij, u bent van harte welkom!

Springlevend! Het verhaal van de Estse volksinstrumenten, Risto Lehiste, Tallin, 2017, 64 p.
Deze mooi uitgegeven catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling, werpt een licht op het verleden en het heden van de belangrijkste volksinstrumenten uit Estland. De geschiedenis van deze traditionele instrumenten werd sterk beïnvloed door hun omgeving, maar ook door de culturen van de verschillende buurlanden: Zweden, Letland, Finland, Rusland, Duitsland. Deze publicatie is een weergave van de geschiedenis van unieke volksinstrumenten en van een traditie die nog altijd springlevend is.

Verkrijgbaar in de museumwinkel (viertalige uitgave in het Frans, Nederlands, Engels en Estisch) - € 10
The Golden Age of Flemish Harpsichord Making
The Golden Age of Flemish Harpsichord Making: a Study of the MIM's Ruckers Instruments, Pascale Vandervellen, Bruxelles, 2017, 420 p.
Tekst in het Engels:

Van de grote namen in de geschiedenis van de klavecimbelbouw is die van de Ruckers waarschijnlijk de beroemdste. Deze dynastie van vier generaties die actief was in Antwerpen tussen ca. 1580 en ca. 1680, oefende een overheersende invloed uit in West-Europa. Hun klavecimbels en virginalen, voorbeelden van buitengewoon vakmanschap, verwierven een enorme reputatie die zich tot ver buiten de Europese grenzen uitstrekte en voortduurde tot lang na hun actieve periode. De afgunst die zij opwekten gaf aanleiding tot grootschalige namaak, waarschijnlijk de belangrijkste op het gebied van de instrumentenbouw tot dan toe. Het MIM bezit achttien instrumenten waarvan bij de aankoop werd aangenomen dat zij in het atelier van Ruckers waren vervaardigd. Gezien het grote patrimoniale belang van deze collectie werd een project opgezet dat gericht was op het behoud, de studie, de restauratie en de valorisatie ervan. Het boek geeft een overzicht van dit fascinerende onderzoek en werpt een nieuw licht op dit uitzonderlijke erfgoed. Dit onderzoek staat onder leiding van Pascale Vandervellen, conservator van de klavierinstrumenten van het MIM.

Deze publicatie won de Nicholas Bessaraboff-prijs in 2019, uitgereikt door de American Musical Instrument Society!

Bestaat enkel in het Engels - € 59 in de museumshop.
Le pianoforte dans les provinces belges
Le pianoforte dans les provinces belges, Renaissance du livre, 2014, 248 pages
Onderzoek van Pascale Vandervellen, doctor in de muziekwetenschappen, over de fortepianobouw in Belgische provinciën.

Uitverkocht - Franse editie nog beschikbaar in de museumshop - € 35
Sax200
Sax200, Editions du Perron, 2014, 134 p.
Adolphe Sax, een uitmuntend uitvinder, getalenteerd vakman en uitstekend musicus, maakte eerst blaasinstrumenten in de voetsporen van zijn vader, Charles-Joseph Sax. In zijn atelier verbeterde hij vele instrumenten, en patenteerde hun vernieuwende ontwerp. Op grond van zijn eerste successen schiep hij nieuwe instrumenten, die hij naar zichzelf noemde: saxhoorns, saxotromba's en saxtuba's zouden een groot succes worden. Maar zijn meest originele meesterwerk was ongetwijfeld de saxofoon, die hij ontwikkelde in een volledig bereik, van sopranino tot sub-bas.

Onder leiding van de curator van de SAX200 tentoonstelling, Géry Dumoulin, vertellen de vier hoofdstukken van deze rijk geïllustreerde catalogus het verhaal van deze opmerkelijke uitvinder. De lezer komt alles te weten over Sax, zijn uitvindingen, zijn zaken en zijn privé-leven. Ook minder bekende aspecten van zijn creatieve activiteit, zoals de medische instrumenten die hij heeft ontwierp, komen aan bod.

Verkrijgbaar in de museumshop - € 25
50 instruments insolites
50 muzikale meesterstukken, Renaissance du livre, 2014, 128 p.
50 muzikale meesterstukken van het MIM, die onze bezoekers het meest intrigeerden de afgelopen jaren, worden aan de hand van korte - soms anekdotische - teksten en prachtig geïllustreerde foto's getoond.

Verkrijgbaar in de museumshop - € 15
Muzikale meesterstukken (CD)
Het populaire boek '50 Muzikale Meesterstukken' heeft er een klinkend supplement bijgekregen: een cd met 38 fragmenten die de topstukken, gekozen door onze bezoekers, laten horen. In enkele gevallen kon de klank van het instrument zelf opgenomen worden, de overige tracks zijn opnames van instrumenten die zeer dicht in de buurt komen. Eindelijk kan u deze Meesterstukken niet enkel bewonderen maar ook beluisteren!

Uitverkocht
Brusselse cahiers bruxellois - XLV Promenades musicales - Muzikale wandelingen, Archives de la Ville de Bruxelles, 2013, 432 p.
Dit nummer van het ‘Tijdschrift voor stadsgeschiedenis’ wijdt vier artikels aan het Muziekinstrumentenmuseum. De bijdragen bespreken de opmerkelijke collecties van het MIM, de rijke geschiedenis van het museum, maar ook thema’s zoals de instrumenten afkomstig van Brusselse manufacturen en de Indische collectie komen aan bod. Eén artikel is gewijd aan het ‘musée de la musique’ van Parijs. Een deel van deze ‘Franse collecties’ werd indertijd door François-Joseph Fétis naar Brussel overgebracht en vormde zo de historische basis van de Brusselse collecties.

Enerzijds uitgebreid onderzocht en geannoteerd, anderzijds behapbaar en intrigerend, bieden deze artikels uit de ‘Brusselse cahiers’ de ideale basis om bij te leren over muziek en Brussel.

Verkrijgbaar in de museumwinkel (drietalige uitgave in het Frans, Nederlands en Engels) - € 22,50
Doedelzaktraditie in België, Renaissance du livre, 2013, 106 p.
De doedelzak is niet meteen een instrument dat met België geassocieerd wordt. Nochtans bekleedde het tot iets voor de Eerste Wereldoorlog een bijzondere plaats binnen de volksmuziek. In de jaren ’60-‘70 werd de doedelzak in verschillende regio’s nieuw leven ingeblazen, zo ook in België.

De Belgische situatie was echter bijzonder aangezien er slechts drie instrumenten zijn teruggevonden. Deze bevinden zich vandaag in het Muziekinstrumentenmuseum. De herontdekking en de identificatie van de doedelzakken vormden het startpunt van een nieuw hoofdstuk voor het instrument. Hubert Boone geeft in dit rijkelijk geïllustreerde werk de geschiedenis van de doedelzak weer.

In 1983 schreef hij reeds een werk over het instrument en het gebruik ervan in de Belgische traditie. Dertig jaar later was het tijd voor deze geactualiseerd versie.

Verkrijgbaar in de museumshop - € 21,50
Thematische boekjes : de collecties van het MIM, Renaissance du livre, 2013, 12x26 p.
Verkrijgbaar in de museumwinkel (drietalige uitgave in het Frans, Nederlands en Engels) - € 8 per boekje
Collectie Ghysels (CD)
Verkrijgbaar in de museumshop - € 13
Klavecimbel Couchet - Bob van Asperen (CD)
Het klavecimbel Joannes Couchet, Antwerpen, 1646, is een uitzonderlijk mooi instrument. Mooi om te zien, maar vooral om te horen. Grootmeester Bob van Asperen ging in op onze vraag om een opname te maken zodat de prachtige klank zou vereeuwigd worden - en het klavecimbel met rust gelaten kan worden. Het resultaat is deze cd met titel "17e-eeuwse klaviermuziek in de Nederlanden".

Verkrijgbaar in de museumshop - € 13
Muzikale tradities in Wallonië, veldopnamen 1912-1983, Brussel, 2008
Verkrijgbaar in de museumwinkel (tweetalige uitgave in het Frans en Nederlands) - € 12