Overslaan en naar de inhoud gaan

Instrumenten uit de hele wereld

Een rondleiding speelt zich af in de museumzalen. Een gids gaat er met de jongeren in gesprek over wat ze zien en over de muziek die ze horen. Ze kunnen ook een muziekinstrument uitproberen. Kies je voor een rondleiding +? Dan wordt de rondleiding aangevuld met een muzikaal 'handen-uit-de-mouwen' moment in het Atelier. Daar ervaren de jongeren wat het betekent om in groep te musiceren.

Rondleiding

1e-6e middelbaar

Een gids neemt je mee naar de kleurrijke verzameling instrumenten uit verschillende culturen en delen van de wereld. Overal wordt de viool bespeeld, maar de kora is een typisch Afrikaans instrument, en de gamelan vinden we enkel in Indonesië. Waar komen de doedelzakken vandaan en hoe speel je op een ocarina? Je leert over tradities van bij hier en elders, en over de rol die de muziek daarin heeft. Misschien herken je een muzikale traditie, of een instrument van vroeger. De gids laat bijhorende muziek beluisteren en je krijgt gelegenheid om eens zelf te spelen op een instrument.

Rondleiding +

1e-6e middelbaar

In deze rondleiding + leer je instrumenten kennen uit verschillende culturen en delen van de wereld. De sprekende trommels en de harpen van de Griots uit het Afrikaanse continent, het Javaanse gamelanorkest en de kleurrijke instrumenten van het Indiase hof, de mysterieuze muziek van de Tibetaanse monniken en de vrolijke Mexicaanse muziek brengen je ver van huis. Ook in Europa valt veel te beleven; waar komen de doedelzakken vandaan, hoe speel je op een hommel en hoe krijg je geluid uit een accordeon? In het Atelier oefen je op djembés, dumdums, tamboerijnen, gongs en metallofonen de ritmes van Afrika en Azië te spelen en maak je samen met je klasgenoten muziek uit de hele wereld.

Praktisch

Prijs: € 90 (15 jongeren + 1 begeleider per groep, maximum 3 groepen)
Duur: 90 min
Vraag je bezoek aan via dit formulier of bel +32 (0)2 741 73 02