Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebouwen

Het MIM en het Koninklijk Muziekconservatorium

Kort na de oprichting van het museum in 1877 werd de verzameling opgeslagen in de Wolstraat, in een bijgebouw van het Koninklijk Muziekconservatorium. Het conservatorium betrok een nieuw gebouw aan de Regentschapsstraat dat ontworpen was door architect Jean-Pierre Cluysenaar.

Daarnaast kreeg het museum ook een herenhuis op de hoek met de Kleine Zavel, waarin directeur François-Auguste Gevaert (1828-1908) zijn intrek nam. Maar de verzameling groeide zo vlug aan dat het noodzakelijk bleek om nieuwe lokalen te vinden.

Bovendien moesten de omstandigheden verbeterd worden waarin de...

Lees meer
Het Koninklijk Muziekconservatorium aan de Kleine Zavel
Het Koninklijk Muziekconservatorium aan de Kleine Zavel

Old England gebouw

Pas op het einde van de jaren 1970 werd de federale overheid er zich van bewust dat er een globale oplossing voor het MIM gevonden moest worden. De collectie was toen verspreid over een vijftiental huizen in de Zavelwijk en in de Noordwijk. De voormalige Old England-gebouwen werden aangekocht in 1978 om er zowel de tentoonstellingszalen als de reserves en de administratie van het MIM in onder te brengen.

Het betrof twee gebouwen in heel verschillende stijlen. Het neoklassieke gebouw aan het Koningsplein maakt deel uit van een globaal ontwerp voor het hele plein dat in 1774 werd...

Lees meer
Het MIM in 2000
Het MIM in 2000