Overslaan en naar de inhoud gaan

Collectie Ton Stolk

Fig.1

Fig.2

Fig.3

Fig.4

Fig.5

Fig.6

Van 1965 tot 2000 stelde Ton Stolk (1932-2021) een collectie traditionele instrumenten samen uit Europa, Azië, Afrika, Amerika en Oceanië. In 1977 richtte hij samen met zijn vrouw het Muziekinformatie- en Documentatiecentrum Ton Stolk in Vlaardingen op om deze opmerkelijke collectie en de bijbehorende documentatie een plaats te bieden. Het centrum, gevestigd in een 18e-eeuw huis, was toegankelijk voor het publiek.

De familie Stolk wilde dat hun collectie deel zou uitmaken van een museum gewijd aan muziekinstrumenten. Daarom wendden zij zich tot het MIM toen zij de toekomst van hun collectie begonnen te plannen.

De collectie wordt momenteel door de verschillende conservatoren bestudeerd en gecatalogiseerd. Ze zal binnenkort toegankelijk zijn voor het publiek via de KMKG-databank (www.carmentis.be) en zal een bredere weerklank vinden via de internationale MIMO-databank (www.mimo-db.eu).

De aankoop van de Stolk-collectie is vanuit wetenschappelijk oogpunt zeer interessant, zowel vanwege de verscheidenheid als de kwaliteit van de instrumenten. Sommige van deze instrumenten vullen lacunes in de collecties van het MIM op. Zo beschikt het museum voor het eerst over instrumenten uit Israël en Jordanië. De collectie, die over een periode van 35 jaar is opgebouwd, is tevens een interessante getuigenis van de activiteit van een privé verzamelaar in de 20e eeuw.