Overslaan en naar de inhoud gaan

Antieke Frequenties + //Translation//

Antieke frequenties, Raphaël Vens

//Translation//, Stephanie Laforce

Antieke Frequenties (Raphaël Vens)

Deze interactieve geluidsinstallatie is geïnspireerd op een architecturale praktijk die gebruikelijk was in oude theaters en later in sommige kerken. In die tijd werden vazen in de muren van gebouwen geplaatst om de akoestiek van de plaats te transformeren. Deze vazen fungeerden als resonatoren of frequentiedempers die de geluidskwaliteit van het gebouw veranderden.

Op basis van dit idee wordt een grote amfoor op mondhoogte op een voetstuk geplaatst. Deze vaas verzamelt gezangen van de bezoekers. Elk van deze gezangen wordt opgenomen, getransformeerd en uitgezonden door acht luidsprekers. Elke gezongen klank wordt omgevormd tot een persoonlijk koor en biedt een muzikaal antwoord dat ontstaat uit het geluid van de eigen stem. Het koor heeft zijn eigen melodie en harmonie. Dit maakt de ervaring uniek voor elke beginnende zanger.

Dit werk ontving steun van de Federatie Wallonië-Brussel (2018).

//Translation// (Stéphanie Laforce)

Het publiek wordt uitgenodigd om een hybride instrument te manipuleren, ontstaan uit de combinatie tussen een oude naaimachine en een digitaal apparaat bedacht door de kunstenaar. Dit werk vertrekt vanuit het idee van synesthesie; een muzikale evocatie van de droomtoestand die men ervaart tijdens lange reizen. Het landschap rolt voorbij op de snelheid van het pedaal en wordt de papierrol van een onbekende muziekdoos, die moet worden ontcijferd en geïnterpreteerd. Een gegraveerde plaat “trappen om te reizen” nodigt de bezoeker uit voor de naaimachine te gaan zitten en deze te bedienen. De gemaakte beweging bepaalt de snelheid van het landschap en regelt het volume van het geluid.

De muziek in de installatie mengt spoorweggeluiden met geluiden gegenereerd door wat in het beeld getekend wordt. De stem van de lyrische artieste Laurence Renson verrijkt deze reis. Deze interactieve installatie wordt vergezeld door foto’s van landschappen die de kunstenaar door de ramen van voertuigen heeft genomen. Voor de kunstenaar zijn deze opnames echte grafische partituren waarvan de “geprogrammeerde” melodie wordt gedicteerd door de werkelijkheid. Maak je klaar voor een ware onderdompeling in deze droomwereld aan de naaimachine!

Vernissage

De vernissage van de twee geluidsinstallaties vindt plaats op 1/2 tussen 12:00 en 14:00, met om 13:00 een live performance door kunstenaar Raphäel Vens, die vertrekt vanuit de bijdragen van bezoekers aan zijn participatieve installatie.