Overslaan en naar de inhoud gaan

Theremin

Theremin

Theremin, Big Briar, Verenigde Staten, 1991

Theremin, Big Briar, Verenigde Staten, 1991

Theremin

Theremin, Big Briar, Verenigde Staten, 1991

Theremin, Big Briar, Verenigde Staten, 1991

De uitvinding van de theremin staat op naam van de Rus Lev Termen. Als cellist en radiospecialist in het Rode Leger trachtte hij zijn passie voor muziek te combineren met zijn kennis van de fysica. Dit leidde in 1918 tot het ontstaan van de theremin.

De werking berust op een eenvoudig akoestisch principe: twee oscillatoren wekken twee ultrasone tonen op. Door rond de twee antennes te bewegen, ontstaat een verschil tussen die twee hoge frequenties, wat resulteert in een hoorbaar geluidssignaal.

Lenin, in de wolken met deze nieuwe uitvinding, stuurde Termen naar het buitenland om de technologische overmacht van de Sovjet-Unie duidelijk te maken. De theremin trok volle zalen. Componisten als Varèse en Schnittke twijfelden niet om voor theremin te componeren. Ook in de filmmuziek werd de uitdrukkingskracht van het instrument volledig benut. Maar in 1938, op het moment dat Termen in de Verenigde Staten verbleef, werd hij ontvoerd door de Russische geheime dienst. Tijdens een lange gevangenschap werd hij gedwongen zijn kennis in dienst te stellen van spionage. Na de val van het IJzeren Gordijn kon hij opnieuw naar het Westen reizen, waardoor de interesse voor de theremin herleefde. De firma Big Briar bracht een moderne versie van het instrument in productie.