Overslaan en naar de inhoud gaan

Klarinet

Klarinet

Klarinet, Jacob Denner, Neurenberg, 1ste derde 18de eeuw, inv. 0912

Klarinet, Jacob Denner, Neurenberg, 1ste derde 18de eeuw, inv. 0912

De klarinet is een instrument met een enkelrietblad. Aanvankelijk werd het riet met een touwtje op het mondstuk vastgebonden. Het zat ook aan de voorkant van het instrument en niet aan de achterkant, zoals vandaag gebruikelijk is.

Johann Christoph Denner gold lange tijd als uitvinder van de klarinet. In een artikel uit 1730 deed de Neurenbergse wetenschapper Johann Doppelmayr hem die eer aan. Er zijn echter vermoedens dat deze informatie niet correct is, aangezien er geen enkele klarinet van zijn hand bewaard gebleven is. Bovendien dateren de eerste vermeldingen van bestellingen van kort na zijn dood. Het is bijgevolg aannemelijker dat zijn zoon Jacob de eerste klarinet gebouwd heeft. Vader en zoon waren in Neurenberg aangesloten bij de gilde van Wildruf- & Horndreher (lokfluit- en hoorndraaiers). Hun blaasinstrumenten waren bekend tot ver buiten het Duitse taalgebied.

Elk deel van het afgebeelde instrument draagt de signatuur I DENNER en de initialen ID. Denner is een oud-Duits woord voor dennenboom. Vandaar de afbeelding van een den.