Print

Podcasts

Podcast 4: Trombone! (NL)

De donkere en warme klanken van de trombone kondigen dit jaar de herfst aan in het mim. Om dit eerder bescheiden instrument wat beter te leren kennen nodigden we de beloftevolle tromboniste Nabou Claerhout uit. Zij speelde afgelopen zomer met haar kwartet de pannen van het dak in binnen- en buitenland; binnenkort stellen ze hun eerste album voor. Luisteraars verliefd laten worden op de trombone, dat is haar missie. Ons overtuigde ze al... 

In het mim zijn trombones te zien die de muziekpraktijk vanaf de late middeleeuwen tot een eind in de 19e eeuw illustreren. Tegen die tijd kreeg het instrument dan ook zijn huidige vorm. Het treedt niet zo vaak op de voorgrond als solo-instrument in het klassieke repertoire, maar in de jazz, het genre waarin Nabou het meeste thuis is, veroverde het helemaal terecht een belangrijke plek. Het is ongetwijfeld één van de meest veelzijdige koperblazers, met zijn ruime toonomvang en oneindige kleurmogelijkheden!

©picture Monday Jr.

 


Podcast 3: Mandoline! (FR, NL vertaling)

Een nieuw seizoen - een nieuwe podcast! We verwelkomen de zomer met de zonnige klank van de mandoline. Samen met Jefferson Louvat ontdekken we de boeiende geschiedenis van zijn instrument en verdiepen we ons in het repertoire. We vertrekken bij de bluegrass, maar gaan terug tot Vivaldi en Bach om uiteindelijk te belanden bij Prince en de nieuwste cd van Szabadság. Onderweg dansen we even een Tarantella en maken we zelfs een tussenstop in Cuba...

Podcast 2: Happy Birthday Piazzolla! (NL)

 

Op 11 maart vierden we (ook in het mim) de 100e verjaardag van Astor Piazzolla. Dat deden we in het fijne gezelschap van Gwen Cresens, die het repertoire van deze grootmeester van de bandoneon vanbinnen en vanbuiten kent... Hij vertelde gepassioneerd over het instrument en de muziek.

Podcast 1: Wandeling met Beethoven (NL)

Onze collectie telt heel wat stukken uit de tijd van Beethoven. Deze componist werd geboren in 1770, en in het mim hebben we dit jaar bij wijze van verjaardagscadeau een wandeling uitgestippeld langs 20 instrumenten waarvoor Beethoven muziek schreef. Beethovenspecialist, biograaf en dirigent Jan Caeyers liep in avant-première met ons mee en werpt zijn licht op de selectie. In deze podcast hoor je wat hij vertelde over de muziek en de instrumenten, aangevuld met enkele pittige details uit het leven van de componist.

Media