Print

Frequently Asked Questions

Het mim heeft geen reservatiesysteem voor concerten. Concerttickets kan u enkel aan de kassa kopen. Dat kan wel op voorhand. Nogal wat concerten worden echter georganiseerd door externe partners, zoals Middagconcerten. Bij hen kan u meestal wel reserveren. Per concert staat aangegeven of en waar u kan reserveren.

Neen. U krijgt een gratis restaurant ticketje en kan meteen naar boven.

Onze kassa's aanvaarden de meeste courante types bank- en kredietkaarten, behalve American Express.

Het restaurant wordt uitgebaat door een privé concessionaris.
Bel +32 2 502 95 08 of kijk op hun website om te reserveren.

Dat kan! Onze animatoren hebben een speciaal programma ontwikkeld zodat je verjaardag een onvergetelijke gebeurtenis wordt voor jou en je vriendjes. Klik hier voor meer info.

Er zijn 2 mogelijkheden : ofwel contacteert u Wim Verhulst (tel +32 2 545 01 51), de concertprogrammator, om over een samenwerking te spreken, ofwel vraagt u de verhuurdienst (tel + 32 2 741 73 48) naar de voorwaarden om de concertzaal exclusief af te huren.

Dat kan. Contacteer de verhuurdienst voor de mogelijkeden en voorwaarden. U maakt best met hen een afspraak alvorens op verkenning te komen naar het mim. Bel +32 2 741 73 48 of klik hier.

84, waarvan 3 statutaire, federale ambtenaren en 81 contractuelen.

Neen. Collectiestukken verlaten het mim nooit om bespeeld te worden, enkel als leen aan tentoonstellingen of musea. Kijk in de Gouden Gids, rubriek "Muziekinstrumenten - Verhuur". Let op : voor piano's is er een aparte rubriek.

Interessante databanken vindt u op Muziekcentrum Vlaanderen (pop en klassiek), Muziekmozaïek (folk en jazz), het  Centre Belge d'Action Interculturelle (wereldmuziek). U kan ook het Maison des musiques contacteren.

Meer dan 9000. Daarvan staan er ongeveer 1200 in de tentoonstellingszalen, de rest is opgeslagen in reserves. De volledige catalogus kan online doorzocht worden.

Die worden bewaard in reserves met gecontroleerde lucht- en lichtregeling.

Dat gebeurt slechts heel uitzonderlijk. De eerste missie van deze wetenschappelijke instelling is de conservatie van het patrimonium voor latere generaties, iets wat haaks staat op het gebruik van de instrumenten in hun artistieke context. Lees meer

Het mim mag geen schattingen van de waarde van instrumenten geven. Wij kunnen u wel zeggen of wij geïnteresseerd zijn mocht u denken aan schenking of verkoop. Contacteer de betrokken wetenschapper via de contactpagina.

Contacteer de betrokken wetenschapper via de contactpagina. Hij of zij zal in eerste plaats onderzoeken of uw aanbieding een wezenlijke aanvulling van onze al zeer uitgebreide collectie betekent. Dan wordt het dossier besproken in de wetenschappelijke vergadering. Indien het tot een schenking of aankoop komt, wordt er een officiële akte opgesteld. Noteer dat het mim nooit de tentoonstelling van stukken garandeert.

Contacteer de betrokken wetenschapper via de contactpagina.

Contacteer de betrokken wetenschapper via de contactpagina.

Het mim bezit enkele reproductie-apparaten, maar deze collectie is momenteel onbeheerd. U kan uw aanbieding altijd sturen naar het algemene info-adres.

De kans is klein, maar stuurt u toch uw aanbieding naar contact algemene info.

Voor foto's contacteert u Anja Van Lerberghe, voor geluidsopnames Matthieu Thonon. Het mim heeft geen video-archief.

Jazeker. Contacteer de bookshop.

U contacteert best de betrokken wetenschapper via de contactpagina. Muziekcentrum Vlaanderen en Muziekmozaïek bieden online databanken aan.

Het mim ontvangt gemiddeld 125000 museumbezoekers per jaar. Dit cijfer blijft al 10 jaar min of meer constant. Groepsbezoek, vooral door scholen, maakt zo'n 15% van het totale bezoekersaantal uit. Samen met de gemiddeld 115000 bezoekers die enkel het restaurant bezoeken (om iets te nuttigen of om gewoon even van het uitzicht te genieten) komen er dus jaarlijks zowat 240000 mensen over de vloer.

De typische bezoeker van het mim is een hoger opgeleide tussen 25 en 65. Die komen vaak met z'n tweeën of in kleine groepjes. Tijdens nocturnes en evenementen merken wij dat dat profiel jonger wordt. Op de eerste woensdagnamiddag van de maand, wanneer het mim gratis toegankelijk is, komen dan weer meer gezinnen.

In de meest recente permanente publieksbevraging van het Publieksobservatorium van de Wetenschappelijke Instellingen koos 54% voor het Frans, 34% voor het Engels en 12% voor het Nederlands.

Het mim ontvangt met 72% uitzonderlijk veel buitenlandse bezoekers. Daarmee samenhangend ligt het percentage terugkeerders laag (13%). De Belgen komen vooral uit het Brussels Gewest (48%), de buitenlanders komen vooral uit Frankrijk (28%), VK (13%), Nederland (7%), de VSA, Duitsland, Spanje en Italië (elk zowat 6%).

Het mim is een federale wetenschappelijke instelling, 4e departement van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Samen met het Museum voor Natuurwetenschappen, het Museum voor Midden-Afrika Tervuren en het Museum voor Schone Kunsten vormen de KMKG de groep van 4 grote federale musea.