Print

Zande trommen

membranofoon

Deze drie trommen uit de Uele-regio in het noordoosten van Congo werden in het begin van de 20e eeuw geschonken aan de Belg Armand Hutereau door twee Zande chefs. Hutereau (1875-1914) maakte deel uit van de Force Publique, streed in Congo mee in de campagne tegen Arabische slavendrijvers, en verwierf zo de dankbaarheid van de plaatselijke chefs. Samen met een kleinere versie, de sembe (niet tentoongesteld), vormden de grote gaza en de twee go-trommen een orkestje dat speelde terwijl de chef dronk en de dorpsgenoten dansten. Elke Zande chef bezat zo'n trommelorkest.

De trommen hebben twee membranen, een boven- en een onderaan. De membranen zijn verbonden met leren linten die verweven zijn in een kunstig patroon. Enkel het brede membraan bovenaan wordt aangeslagen. De gaza is meer dan 1.20 m hoog.

Een van de chefs vertelde aan Hutereau hoe een van zijn voorgangers op oorlogspad trok met de trommen. Tijdens een veldslag sneuvelde een oom van de chef. Zijn lichaam werd in de gaza verborgen en vanuit vijandelijk gebied terug naar het dorp gesmokkeld.

Media
Images: 
gaza inv.3229
detail van 3229
detail van 3229
go inv.3230
go inv.3231
Zande trommen