Print

wetenschappelijke activiteit

Een indrukwekkende verzameling muziekinstrumenten bewaren en ontsluiten, dat is de hoofdopdracht van deze wetenschappelijke instelling. Toch houdt het daarbij niet op. Een wetenschappelijke staf bestudeert de socioculturele context, de levensloop, de bouwkenmerken en muzikale capaciteiten van elk instrument. De organologie (van het Griekse organon, instrument, en logos, woord, redenering) is de tak van de musicologie die zich bezighoudt met de muziekinstrumenten, en dat vanuit historische, antropologische, technische en akoestische invalshoek. Deze wetenschappelijke discipline kwam tot ontwikkeling in de 19e eeuw, mede dankzij Victor-Charles Mahillon (1841-1924), de eerste conservator van wat toen het "Instrumentenmuseum van het Muziekconservatorium" was. Mahillon bedacht het eerste wetenschappelijke classificatiesysteem voor muziekinstrumenten en verzorgde de imposante Catalogue descriptif et analytique du Musée instrumental du Conservatoire royal de Musique de Bruxelles (5 vol., Gent-Brussel, 1880-1922), waarin de 3300 instrumenten beschreven staan die het museum tussen de stichting in 1877 en het jaar 1922 verwierf.

Lopende wetenschappelijke projecten in het kader van het Actie 1 programma, ondersteund door de POD Wetenschapsbeleid in het mim:

Onze catalogus is online raadpleegbaar via verschillende invalshoeken.
Naast de bestaande catalogi van MIMO en Carmentis vindt u de volledige hobocollectie van het mim - met uitzondering van de instrumenten uit de traditionele en niet-Europese muziek - ook online op http://brusselsmimoboecollection.kcb.be/home. Deze specifieke catalogus is het resultaat van een samenwerking tussen het mim en de Erasmus Hogeschool Brussel (Koninklijk Conservatorium), opgesteld door Stefaan Verdegem.

Onze eigen publicaties vindt u in de afhaalsectie.

Een voorbeeld van een recente publicatie van een van onze wetenschappelijke medewerkers bij uitgeverij Brepols is "De la vièle médiévale au violon du XVIIe siècle" (enkel in het Frans).

Regelmatig vinden in het mim wetenschappelijke colloquia of studiedagen plaats. Het meest recente was "Adolphe Sax, his influence and legacy. A bicentenary conference." (3-5 juli 2014).
Van 29 augustus tot 2 september 2011 organiseerde het mim en Cité de la musique in Parijs de jaarlijkse bijeenkomst van het CIMCIM, een comité binnen ICOM. Lees meer
Van 18 tot 22 november 2009 vond in het mim het jaarlijkse congres van CHIME "Chinese and East Asian Music : the Future of the Past" plaats. Klik hier voor alle info over dit congres (enkel in het Engels).