PrintMail this page

Viool van Henry Vieuxtemps

chordofoon

De violist en componist Henry (Henri) Vieuxtemps werd geboren in 1820 in Verviers (België).  Hij stierf in 1881 in Mustapha (Algerije).

Hij kreeg zijn eerste vioollessen toen hij vier jaar oud was, zijn eerste concert gaf hij op zesjarige leeftijd. Vanaf 1829 studeerde hij bij de beroemde violist Charles-Auguste de Bériot (1802-1870). Naast een indrukwekkende internationale carrière die hij doorlipe was hij ook een gerenommeerd pedagoog, die een belangrijke bijdrage leverde aan het ontstaan van de Belgische vioolschool. Eugène Ysaÿe (1858-1931) was zijn bekendste leerling.

Samen met zijn broers Lucien en Ernest, eveneens muzikanten, had hij een huis in de Middaglijnstraat in Brussel. Dit huis, het nummer 68, heeft een gedenkplaat die verwijst naar de muzikale bewoners.

In de collectie van het mim zijn er verschillende souvenirs van Vieuxtemps. Het oudste is een experimentele viool met een etiket, waarop naast allerlei aantekeningen,  de naam van de jonge violist en de datum 1829 vermeld staan. Vieuxtemps was toen 9 jaar oud. De bouwer van deze viool is onbekend maar op het etiket staat de naam 'Schutz-Marke / V.W. M.' gedrukt. De ronde vorm van het instrument, de naam van de mandolinespeler op het etiket en de mechaniek van de stempinnen waarmee de snaren worden vastgehouden, zouden erop kunnen wijzen dat de viool gebouwd werd in een atelier van tokkelinstrumenten.

Het mim bezit twee portretten van Vieuxtemps uit 1840. Het eerste is een lithografie van Charles Baugniet (1814-1886). Het tweede, een recente aanwinst, (geschonken door Christian en Annemie De Deken-Goedtkindt), is een pentekening van C.P.Mazin, een minder bekende artiest, die ook een lithografie van Vieuxtemps maakte in 1846. Een kopie van dit werk wordt bewaard in Bibliothèque nationale de France (https://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb396268012).

In het mim wordt ook een plaasteren afgietsel van de rechterhand van Vieuxtemps bewaard, gesigneerd 'Vieuxtemps, Anvers 25 avril 1875', gemaakt door de beeldhouwer Jef Lambeaux (1852-1908). Een gelijkaardig exemplaar bevindt zich in de afdeling muziek van de Koninklijke Bibliotheek van België (inv.nr. Mus.Obj.799).

Media
Images: 
Experimentele viool van de jonge Henry Vieuxtemps, Duitsland, voor 1829
Etiket in de viool van de jonge Henry Vieuxtemps, Duitsland, voor 1829
Portret van Henry Vieuxtemps, C.P. Mazin, potloodtekening, 1840
Portret van Henry Vieuxtemps, C.P. Mazin, potloodtekening, 1840
Afgietsel van de hand van Henry Vieuxtemps, Jef Lambeaux, 1875
Huis van Henry Vieuxtemps, Middaglijnstraat, 68, Sint-Joost-ten-Noode
Huis van Henry Vieuxtemps, Middaglijnstraat, 68, Sint-Joost-ten-Noode