Print

Toots 100. The Sound of a Belgian Legend.

Groot nieuws voor alle jazzfans! In 2022 vieren KBR en het mim de 100ste verjaardag van Toots Thielemans met de tentoonstelling 'Toots 100. The Sound of a Belgian Legend'. Bezoekers kunnen van 22 april 2022 tot en met 31 augustus 2022 in KBR terecht voor een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol spelen. De tentoonstelling kadert in het Tootsjaar 2022, een initiatief van The Legacy of Toots Thielemans vzw in samenwerking met de Private Stichting Toots Thielemans en Visit Brussels. 

Een baken in de internationale jazzwereld

Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Dit ketje uit de Marollen was een uitmuntend gitarist en een van de beste mondharmonicaspelers ter wereld. Hij speelde op podia over de hele wereld. Internationale sterren als Quincy Jones, Peggy Lee en Sting stonden in de rij om met hem samen te werken. Maar hoe ver zijn internationale faam ook reikte, Toots bleef een Belg in hart en nieren.

KBR en het MIM slaan de handen in elkaar

Het persoonlijk archief van Toots wordt bewaard in KBR. Huguette Thielemans, de echtgenote van Toots, schonk het in december 2016 en januari 2017 aan de bibliotheek. Deze bijzonder rijke collectie omvat honderden geluidopnames, foto's, persknipsels, partituren, boeken, brieven en concertprogramma's. We vinden er ook spotprenten, portretten van Toots evenals trofeeën, diploma's, medailles, prijzen en onderscheidingen in terug. Ze zijn soms humoristisch en folkloristisch en illustreren het bewogen leven van de muzikant.  

Het MIM, een departement van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, bewaart dan weer de instrumenten van Toots. De collectie bevat instrumenten waarop Toots heeft gespeeld, met onder andere mondharmonica's, zijn allereerste gitaar en een accordeon die hij als kind gebruikte. Daarnaast worden ook instrumenten, platen, audioapparatuur en andere documenten uit de collecties van het MIM getoond.

Samen beschikken het MIM en KBR over een indrukwekkende verzameling nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal. Ze zullen dit erfgoed in 2022 samen aan het publiek tonen en ook laten 'horen'.

Belevingsexpo

De tentoonstelling 'Toots 100. The Sound of a Belgian Legend' wordt veel meer dan een overzicht van de succesvolle carrière van Toots. In deze belevingsexpo speelt audio de hoofdrol en ontdekken de bezoekers de echte 'Toots-sound'. Wat maakt deze 'sound' zo uniek en welke omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat Toots hem kon ontwikkelen?

De curatoren van de tentoonstelling zijn de musicologen Hugo Rodriguez (KBR), Vanessa Braekeveld (KBR) en Géry Dumoulin (MIM). 

Spectaculaire locatie

Het 18de-eeuwse Paleis van Karel van Lotharingen wordt het unieke decor voor deze bijzondere tentoonstelling. 'Toots 100. The Sound of a Belgian Legend' zal de tweede grote expo zijn die plaatsvindt in de vernieuwde tentoonstellingsruimte van KBR.

Met de eerste tentoonstelling viel KBR trouwens in de prijzen: de expo ontving de visit.brussels Award voor 'Most Noted Exhibition'. Dat voorganger 'The World of Bruegel in Black and White' (2019) een bekroning kreeg voor haar bijdrage aan de culturele en toeristische uitstraling van Brussel, zorgt ervoor dat de ambitie opnieuw groot is. Bezoekers mogen ook ditmaal een mix van ontdekken, verdiepen, luisteren en doen verwachten.

2022: Tootsjaar in Brussel

Brussel en jazz zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen met de Private Stichting Toots Thielemans, The Legacy of Toots Thielemans vzw en Visit Brussels maken we van 2022 een echt Tootsjaar met verschillende activiteiten en initiatieven in de hele stad. The Legacy of Toots Thielemans vzw verzamelt en coördineert alles rond dit speciale Tootsjaar en staat in voor de algemene communicatie. KBR en het MIM zijn de organisatoren van de expo 'Toots 100. The Sound of a Belgian Legend'. De tentoonstelling in KBR en een verjaardagsconcert in Bozar vormen de hoogtepunten van het feestjaar. Andere evenementen die op het programma staan, zijn het Brussels Jazz Weekend, het Brosella Festival en een internationaal wetenschappelijk symposium over Toots, dat in mei 2022 in KBR zal plaatsvinden.