Print

ROLI Seaboard RISE 25

elektrofoon

De Roli Seaboard is een MIDI controller, een toetsenbord dat dient om digitale klanken aan te sturen of te "triggeren". MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface : een taal, een protocol, een opeenvolging van digitale instructies om elektronische apparaten, zoals een computer, een sequencer, een klankmodule of een synthesizer met elkaar te laten praten. De muziekindustrie werkt met de MIDI standaard sinds 1983.

De eerste synthesizers die voorzien waren van een klavier boden met hun lichte, plastic toetsen en voorgeprogrammeerde klanken niet veel expressieve mogelijkheden tijdens het spelen. Synthesizermuziek uit die eerste jaren wordt vaak als "koud" afgedaan. Al gauw kwamen multitimbrale of aanslaggevoelige modellen op de markt waarbij de snelheid (velocity), drukkracht (aftertouch) en verplaatsing van de toetsen (displacement) in real time gemeten werd. Deze parameters kregen, naast de toonhoogte, ook hun plaats in het MIDI protocol. Een digitaal toetsenbord emuleerde op die manier eindelijk wat de piano al sinds het begin van de 18e eeuw kon: volume en klankkleur sturen door een toets harder of zachter in te drukken. Later voegden pitch bend (traploze variatie van de toonhoogte) en programmeerbare knoppen of wieltjes voor vibrato of andere effecten nog meer expressieve mogelijkheden toe, en lieten digitale toetsenborden hun akoestische voorouders stilaan achter zich als het ging om variatie in de klank.

Omstreeks 2010 richtte Roland Lamb in Londen het bedrijfje ROLI op. De eerste belangrijke verwezenlijking was de ontwikkeling van een drukgevoelig materiaal uit siliconen. De eerste toepassing van dit materiaal was een muziekinstrument: het Seaboard toetsenbord. Daarmee heeft ROLI real time digitale klankmodulatie naar een heel nieuw niveau getild. De RISE biedt maar liefst 5 verschillende manieren om de klank tijdens het spelen te beïnvloeden : de manier van aanslaan (striking), de druk op de toets (pressing), het glijden over een toets (sliding) of over het hele klavier (gliding) en het loslaten van de toets (lifting off). Al deze parameters zijn programmeerbaar en via schuifregelaars aanpasbaar tijdens het spelen. Bovendien laat een xy touch pad toe om de parameters van de toon te manipuleren. De schikking van de "toetsen" is nog die van de klassieke piano, maar het gevoel van de aanslag is met geen enkel ander muziekinstrument te vergelijken.

Niet alleen kunnen klavierspelers dankzij dit quasi organische toetsenbord digitaal gesamplede klanken van snaar- of blaasinstrumenten erg realistisch weergeven, de nieuwe speeltechnieken openen schier eindeloze mogelijkheden om live en op je eentje klankwerelden te realiseren die tot voor kort uren programmeerwerk voor het computerscherm vereisten.

Met zijn 25 toetsen is de RISE het mobiele, kleine broertje van de familie. Dankzij de werking op batterijen en een bluetooth MIDI verbinding kan het ding altijd en overal en zonder kabels gebruikt worden. Het wordt pas echt helemaal leuk met de toegewijde software Equator voor PC en Noise voor smartphone.

Media
Images: 
ROLI Seaboard RISE 25
External Video
See video