PrintMail this page

Digitalisatie van een collectie in Kenia

Van 19 tot 30 november 2018 bracht een team van het mim, begeleid door twee collega's van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, een bezoek aan de Kenyatta University in Nairobi, hoofdstad van Kenia. Het doel van de missie was kennis uit te wisselen op het vlak van etnomusicologie en de collectie muziekinstrumenten van het Departement Muziek en Dans digitaal te ontsluiten.

De muziekinstrumenten worden gepubliceerd op Carmentis, de online catalogus van de KMKG, en op MIMO, het grootste online platform wereldwijd voor publieke muziekinstrumentencollecties.

Het mim heeft een aantal instrumenten gekocht, ze liggen momenteel in ons restauratieatelier. Onder de nieuwe aanwinsten twee bung'o (hobo's), een litungu (lier), zeven chivotis (dwarsfluiten), een ishiriru (vedel) en een aantal percussie-instrumenten, waaronder een peke. Dit is  een rammelaar met platgeklopte bierdekseltjes die in het vuur werden gehouden om de klank te verzachten. Na het onderhoud en/of restauratieproces van deze instrumenten worden ze opgenomen in onze collecties.

In 2013 en 2014 werd al een gelijkaardige digitalisatiecampagne georganiseerd voor het Musée de la musique in Ougadougou (Burkina Faso) en het Musée Panafricain de la musique in Brazzaville (Republiek Congo). Een zo volledig mogelijk beeld van het muzikaal werelderfgoed bekomen is het hoofddoel van initiatieven zoals deze missie.

Media
Images: 
De nieuwe aanwinsten, verworven tijdens deze missie
Enkele muziekinstrumenten die gedigitaliseerd werden
De fotograaf van het mim
De cameraman van het mim
Het hele team