Print

koperblaasinstrumenten uit Nürnberg

Van de 16e tot het einde van de 18e eeuw was Nürnberg de hoofdstad van de koperinstrumentenbouw. In die stad organiseerden enkele families zich in gildes en beheersten zo de bouw en de internationale export. Het mim bezit stukken van klinkende namen als Ehe, Haas en Hainlein, die allen herkenbare merken aanbrachten op hun producten, in verschillende varianten. Ehe instrumenten zijn gemerkt met een hoofd-met-tulband, Haas met een haas en Hainlein met (jawel) een kip.

Trompet, Johann Wilhelm (?) Haas, Nürnberg, 1694 (inv. 0470)

Op deze merkwaardige trompet staat te lezen "MACHT / IOHANN / WILHELM / HAAS IN / NVRNBERG 1694" plus de initialen "I W H" boven een haas die een sprong maakt terwijl hij achterom kijkt. Dat was nochtans het handelsmerk van een ander lid van de familie. De prachtig versierde messing buis krult vijf maal om zichzelf. Ook de beker is afgewerkt met een guirlande van engeltjes in reliëf, een bloemenmotief en valse edelsteentjes, die waarschijnlijk later werden toegevoegd. Er zijn nog heel wat onopgeloste vragen omtrent dit instrument. Het is zeker niet meer in oorsrponkelijke staat maar werd meerdere keren hersteld en aangepast. Er zijn ook sporen van moderne werktuigen te vinden.

Trompet, Johann Leonard (II) Ehe, Nürnberg, 1690-1724 (inv. 1177)

Deze trompet ziet er wat gewoner uit dan het exemplaar van Haas. Het werd gemaakt door een lid van de derde generatie Ehe, beschouwd als de belangrijkste Nürnbergse familie koperinstrumentenbouwers. Er zouden uiteindelijk 5 generaties werkzaam zijn. Wij zien de typische kenmerken van de baroktrompet : 1 mondstuk, 3 buizen samengebonden met 2 bogen, een met een guirlande versierde beker, een knoop en een met touw overtrokken stuk hout om het geheel te verstevigen. Dit was het meest verspreide type van de 16e tot de late 18e eeuw. Daarnaast bestonden ook versies met gekrulde of zelfs opgerolde buis.

 

Media
Images: 
Haas trompet
Ehe trompet