Print

klavecimbel met virginaal Ruckers

chordofoon

Laat het ons maar meteen op tafel gooien : van het oorspronkelijke instrument van Ioannes Ruckers blijft niet veel meer over. Maar dat is het lot van uitzonderlijke instrumenten. Zij worden telkens weer aangepast aan nieuw repertoire en de veranderende mode van de chique interieurs. Zo werden de klavieren van deze klavecimbel-virginaal combinatie al eind 17e eeuw aangepast, en werd bij een grondige restauratie in het begin van de 20e eeuw het deksel versierd met een beschildering naar "Apollo en de Muzen" van Maerten De Vos (1532 - 1603).

Maar indien enkel de toetsen en enkele structurele elementen van Ruckers zijn, kunnen wij hier dan wel spreken van een topstuk ? Zeer zeker. De familie Ruckers stond vanaf eind 16e eeuw honderd jaar lang aan de top van de klavierinstrumentenbouw in Antwerpen. De klavecimbels en virginalen uit hun atelier behoren wereldwijd tot de beste en mooiste die ooit werden geproduceerd. Het mim bewaart niet minder dan 13 Ruckers instrumenten, waaronder enkele in originele staat bewaarde exemplaren.

Deze klavecimbel-virginaal combinatie kozen wij eruit omdat een dergelijk type, een combinatie van 2 instrumenten in 1, vrijwel uniek ter wereld is. Bovendien zit het originele schilderij van De Vos in de collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, wat ons toelaat dit tafereel voor de duur van de #100masters tentoon te stellen naast deze Ruckers. Zo kunnen bezoekers zien hoe zowel afbeelding als instrument door de eeuwen geherinterpreteerd werden.

Media
Images: 
klavecimbel met virginaal Ruckers
klavecimbel met virginaal Ruckers
klavecimbel met virginaal Ruckers
klavecimbel met virginaal Ruckers
klavecimbel met virginaal Ruckers
Maerten De Vos (1532-1603) "Apollo en de Muzen", KMSKB inv.3882