Print

Herinrichting expozaal 'Geschiedenis van de muziekinstrumenten in Europa'

Herinrichting expozaal 'Geschiedenis van de muziekinstrumenten in Europa'

De expozaal 'Westerse kunstmuziek' biedt een chronologisch parcoursdat begint bij fluitjes uit de prehistorie en zo de geschiedenis doorloopt tot aan de experimenten met historische uitvoeringspraktijk van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. In de nieuwe opstelling worden de verschillende instrumentenfamilies vanaf nu nog beter vertegenwoordigd. De ontwikkeling van het parcours gebeurde in grondig overleg tussen de conservatoren, de dienst publiek & educatie en de restaurateurs. 

Oudste saxofoon ter wereld tentoongesteld!

De vernieuwde verdieping toont voor het allereerst de oudste saxofoon uit het atelier van Adolphe Sax in Parijs die nog bewaard is tot op vandaag. Het is een baritonsax (inv. D2020.001), die dateert van 1846, het jaar waarin Sax een octrooi verkreeg voor zijn saxofoon en werd in permanent bruikleen gegeven door de Koning Boudewijnstichting.

De hele afdeling van de zaal gewijd aan de instrumenten van Sax kreeg een nieuwe inrichting. Alle tentoongestelde instrumenten van de Sax familie werden samengebracht op één plek, waardoor je nu in één oogopslag te zien krijgt hoe divers de productie van de familie Sax was. Om de saxofoonervaring compleet te maken, wordt bovendien de moderne saxofoonbouw belicht. Zo kan je de aparte onderdelen van een saxofoon bestuderen in een vitrine, naast de mythische Selmer Mark VI (inv.2012.074) én een filmpje over het volledige productieproces van het instrument.

Familie Ruckers

De nieuwe indeling geeft ook de klavecimbels en virginalen van de beroemde Antwerpse klavierbouwers uit de 16e en 17e eeuw - de Ruckers - een prominente plaats, aangezien het Vlaamse vakmanschap een grote invloed had op de klavecimbelbouw in Europa en daarbuiten. Een klavecimbelbouwatelier en een een film verschaffen je inzicht in de constructie van deze prachtige meubelstukken/muziekinstrumenten die getuigen van een roemrijke traditie.