PrintMail this page

Een documentairereeks van het mim over traditionele muziek in België

Met het oog op conservering en archivering draaide het mim verschillende korte reportages over traditionele muziek in België.

Een eerste reportage volgt een eigenaardige bijeenkomst: de jaarlijkse wedstrijd voor de beste imitatie van het gebrul van een bronstig hert. Hoewel dit in Duitsland en Oost Europa een wijd verspreide traditie is bestaat ze in Frankrijk pas sinds 2013 en in België sinds 2014. We trokken ervoor naar onze rijk beboste gebieden, naar Fourneau-Saint-Michel, dichtbij Saint-Hubert. Daar ontmoetten we gepassioneerde natuurliefhebbers die blijk geven van een bijzonder muzikale kwaliteit. Om de lokroep van het hert goed te kunnen nabootsen moeten ze deze immers eerst zorgvuldig beluisteren om alle nuances te capteren. Er is dan ook een grote verscheidenheid in de kwaliteit en de expressiviteit van de 'bulderaars'.

Een tweede reportage gaat over 'Hanske Knap' 'Hanske knap, boven alle stuiverkes! 't Is om Hanskes boardjen af te doent Is in giën zes, zeuven jaar miër afgedoan.  Ho Hans, ho Hans!  Steekt een duitjen in den Hans'. Dit zingen de bedelzangers die van deur tot deur trekken op Verloren maandag, de maandag na Driekoningen, om hun dorpsgenoten het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Deze traditie kennen we uit de Antwerpse polderstreek, vandaag leeft ze enkel nog in Berendrecht en Zandvliet.

Een derde film vertelt het verhaal van de Crâmignon, een traditionele reidans die vroeger in de streek rond Luik werd gedanst. Vandaag zien we hem enkel nog in de dorpen in de Basse-Meuse, tussen Luik en de Nederlandse grens, en in enkele gebieden in Nederlands Limburg. In de loop van de namiddag flaneren mannen in smoking en vrouwen in schitterende zelfgemaakte jurken door de straten van het dorp. Er zijn twee rivaliserende verenigingen, de Blauwen en de Roden. In Hermalle-sous-Argenteau, in de buurt van Visé, duurt het feest vijf dagen. Op het einde, op maandag, danst eerst de jeugd of de ongehuwden de Crâmignon. De dinsdag is er dan de Crâmignon voor iedereen, deze is ongetwijfeld het indrukwekkendst voor buitenstaanders. De reportage werd gedraaid op de dinsdag en wij hebben vooral het muzikale aspect van het evenement en de fanfares vastgelegd.

De video's, met Engelse ondertiteling, zijn gepubliceerd op ons Youtube-kanaal.

Andere reportages die de Belgische traditionele muziek belichten zullen regelmatig aan deze pagina worden toegevoegd.