Print

Een documentairereeks van het mim over traditionele muziek in België

Met het oog op conservering en archivering draaide een kleine ploeg van het mim verschillende korte reportages over traditionele muziek in België.

De eerste reportage volgt een eigenaardige bijeenkomst: de jaarlijkse wedstrijd voor de beste imitatie van het gebrul van een bronstig hert. Hoewel dit in Duitsland en Oost Europa een wijd verspreide traditie is bestaat ze in Frankrijk pas sinds 2013 en in België sinds 2014. We trokken ervoor naar onze rijk beboste gebieden, naar Fourneau-Saint-Michel, dichtbij Saint-Hubert. Daar ontmoetten we gepassioneerde natuurliefhebbers die blijk geven van een bijzonder muzikale kwaliteit. Om de lokroep van het hert goed te kunnen nabootsen moeten ze deze immers eerst zorgvuldig beluisteren om alle nuances te capteren. Er is dan ook een grote verscheidenheid in de kwaliteit en de expressiviteit van de 'bulderaars'.

De tweede reportage interesseert zich voor de 'Hanske Knap'. 'Hanske knap, boven alle stuiverkes! 't Is om Hanskes boardjen af te doent Is in giën zes, zeuven jaar miër afgedoan. Ho Hans, ho Hans!  Steekt een duitjen in den Hans'. Dit zingen de bedelzangers die van deur tot deur trekken op Verloren maandag, de maandag na Driekoningen, om hun dorpsgenoten het beste te wensen voor het nieuwe jaar. Deze traditie kennen we uit de Antwerpse polderstreek, vandaag leeft ze enkel nog in Berendrecht en Zandvliet.

Een derde film informeert ons over de Crâmignon, een traditionele reidans die vroeger in de streek rond Luik werd gedanst. Vandaag zien we hem enkel nog in de dorpen in de Basse-Meuse, tussen Luik en de Nederlandse grens, en in enkele gebieden in Nederlands Limburg. In de loop van de namiddag flaneren mannen in smoking en vrouwen in schitterende zelfgemaakte jurken door de straten van het dorp. Er zijn twee rivaliserende verenigingen, de Blauwen en de Roden. In Hermalle-sous-Argenteau, in de buurt van Visé, duurt het feest vijf dagen. Op het einde, op maandag, danst eerst de jeugd of de ongehuwden de Crâmignon. De dinsdag is er dan de Crâmignon voor iedereen, deze is ongetwijfeld het indrukwekkendst voor buitenstaanders. De reportage werd gedraaid op de dinsdag en wij hebben vooral het muzikale aspect van het evenement en de fanfares vastgelegd.

Een vierde film laat zien hoe de ratel in de katholieke liturgie werd gebruikt als alternatief voor de klokken, drie dagen voor Pasen. Het zwijgen van de klokken als teken van rouw, herinnert de gelovigen aan het lijden en de dood van Christus. Het ratelende geluid versterkt de angst en het verdriet van deze periode. De traditie wordt vandaag nog steeds in ere gehouden tijdens het bidden van het Angelus in het kleine Ardense dorpje Rossart.

In een vijfde videofilm schetst onze ploeg 'de knaptand'. De knaptand is een soort klepper in een dierenkostuum met een wolven- of hondenkop. De speler die het kostuum aantrekt, kan de muil laten klepperen. Tussen de onder- en de bovenkaak zit een springveer, die verbonden is met een touw. Door aan het touw te trekken, gaat de muil open en door het los te laten, klapt hij weer dicht. Knaptanden lopen mee in de jaarlijkse reuzenommegang van Dendermonde en de tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang. Ze fungeren als een soort ordedienst die met hun geknap de toeschouwers op afstand houden wanneer de stoet voorbijtrekt. Om te plagen, happen ze naar mutsen, hoeden en petten, die ze vervolgens in het publiek gooien.

De video's, met Engelse ondertiteling, zijn gepubliceerd op ons Youtube-kanaal.

Andere reportages die de Belgische traditionele muziek belichten zullen regelmatig aan deze pagina worden toegevoegd.