Print

de tentoonstellingszalen

Zowat 1200 stukken uit de collectie van het mim staan tentoongesteld op vier verdiepingen die elk een eigen invalshoek bieden.

De omkadering bestaat uit paneelteksten, illustraties, foto's en een gratis multimediagidsen.

2e verdieping Klavieren


De 1e verdieping 'Geschiedenis van muziekinstrumenten in Europa' biedt een chronologisch parcours van muziek in het oude Egypte tot experimenten met historische uitvoeringspraktijk uit de negentiende eeuw. Hier ontdekt u dat de viool in het westen niet altijd zoveel aanzien genoten heeft als vandaag, en ook hoe de aan mode onderhevige smaak van de Europese aristocratie en burgerij de muziekinstrumentenbouw heeft beïnvloed.

Gelijkvloers 'Tradities in de wereld' 

Nogal wat bezoekers vinden de zaal die gewijd is aan instrumenten uit de traditionele muziek de leukste. De tocht start in België en gaat via een rist Europese tradities naar culturen uit de hele wereld. Naast de overbekende Schotse versie blijken vele landen hun eigen soort doedelzak te hebben, Tibetaanse monniken maken muziekinstrumenten uit beenderen van overleden confraters, en Afrikaanse spleettrommen zijn de plaatselijke vorm van Twitter.

-1 'Musicus mechanicus' tenslotte is de titel van de verzameling mechanische, elektrische en elektronische instrumenten. Op deze verdieping vindt u ook de klokken en een heus beiaardklavier.