Print

de bibliotheek

De bibliotheek van het mim gaat terug tot het begin van het "Instrumentenmuseum" in 1877. Vandaag is de collectie ongemeen rijk. Zij volgt de evolutie van de wetenschappelijke kennis en groeit dan ook gestaag. Deze gespecialiseerde, wetenschappelijke maar openbare bibliotheek is het werkterrein van onderzoekers, musicologen, studenten, instrumentenbouwers, gidsen en medewerkers van het mim. Maar iedereen met een gezonde interesse voor muziekinstrumenten zal hier een goudmijn vinden. Zoek je details over de bouw van een cornet, over Chinese cithers of over het muziekleven in Mantua, in de bibliotheek van het mim ben je aan het goede adres.

Want naast een rijke collectie werken over organologie (dat is de studie van muziekinstrumenten), herbergt de bibliotheek ook heel wat informatie over westerse muziekgeschiedenis, traditionele muziek of etnomusicologie, en een boeiende verzameling museum- en tentoonstellingscatalogi. Ook publicaties over uitvoeringspraktijk en muziek in andere kunstvormen ontbreken niet.

Met het Fonds Robert Pernet, dat de Koningin Boudewijnstichting in 2004 aan het mim toevertrouwde, is meteen ook een belangrijk deel van de bib aan de Belgische jazz gewijd.

Deze thema's komen aan bod in boeken, tijdschriften in verschillende talen en audiovisueel materiaal.

Alles is ter plekke consulteerbaar, ontlenen kan niet. Voor het bekijken of beluisteren van audiovisueel materiaal contacteert u ons best op voorhand.

Maar er is meer : ook de archieven van het mim, documenten van onderzoekers en archieven van bouwers zitten in de bibliotheek. Een schat van informatie over ons museum en het patrimonium dat wij bewaren. Over orgelbouw, klokken en beiaarden, bijvoorbeeld, een nationale specialiteit, is er heel wat te vinden.

Tenslotte bewaart de bibliotheek de iconografische collectie van het mim.

Voortduren werken wij verder aan het catalogiseren van het bestaande fonds en de aanwinsten. De catalogus is te consulteren in de leeszaal en via http://limo.q.libis.be, de gezamenlijke catalogus van de Federale Wetenschappelijke Instellingen. Maar aangezien nog niet alles erin staat, loont het de moeite ons te contacteren wanneer u iets zoekt en toch niet terugvindt in de catalogus. De bibliotheek van het mim werkt mee aan Impala, een netwerk voor digitale uitwisseling van documenten tussen bibliotheken.

Afspraken

Om naar de bibliotheek is te komen gaat u langs de kassa van het mim en kondigt u uw bezoek aan (dit kan ook op voorhand op +32 2 545 01 70 / +32 2 545 01 34 / +32 2 545 01 68).

De bibliotheek is toegankelijk van dinsdag tot vrijdag van 9u30 tot 12u30 en van 14u tot 16u30.

U hebt een lezerskaart nodig. Die kan u bij uw eerste bezoek kopen. De lezerskaart kost €7, voor studenten €4, en blijft 1 academiejaar geldig. Enkel volwassenen en hoogstudenten kunnen een lezerskaart kopen.

In de bibliotheek kan u documenten enkel ter plaatse consulteren. Kopieën nemen is mogelijk : €0,12 voor een A4, €0,25 voor een A3 formaat.

U kan ons bellen van maandag tot vrijdag op +32 2 545 01 70 / +32 2 545 01 34 / +32 2 545 01 68. Voor een mailbericht aan de bibliotheek klikt u hier.