Print

baryton

chordofoon

De baryton werd vermoedelijk al bespeeld in het begin van de 17e eeuw maar kende pas zijn echte bloeiperiode tijdens de tweede helft van de 18e eeuw, toen Joseph Haydn kapelmeester was bij de familie Esterházy. Voor zijn broodheer prins Nikolaus, die zelf baryton speelde, componeerde Haydn wel 175 werken voor baryton. Zijn trio's voor altviool, cello en baryton zouden standaard repertoire worden voor dit ongewone instrument.

Met zijn fretten, zijn afhangende schouders en zijn hals met gebeeldhouwd hoofd lijkt hij een gewone viola da gamba, maar het geheim van de baryton zit hem in de extra snaren die achter de hals door lopen. Deze metalen snaren trillen mee wanneer de darmsnaren aan de voorzijde gestreken worden. Zo verrijken zij de klank. Maar de extra snaren kunnen ook getokkeld worden met de duim van de linkerhand. Dat levert een spectaculair effect op, alsof een klavecimbel meespeelt. In het geluidsfragment hieronder speelt Philippe Pierlot wel degelijk alleen !

Ons collectiestuk M0231 werd gebouwd aan het begin van de 18e eeuw, vermoedelijk in Zuid-Duitsland of Oostenrijk. De bouwer is niet gekend.

De baryton is een van onze 50 muzikale meesterstukken.

Media
Images: 
baryton M0231
baryton M0231, detail