Print

altsax Selmer Mark VI

aërofoon

Met de ietwat enigmatische kwalificatie "Mark VI" wordt niet op een bijbelvers gedoeld, noch op een automodel en ook niet op een atoombom. "Mark VI" heeft een bijzondere betekenis voor een welbepaald soort musici: saxofonisten. De status van deze reeks saxofoons van het Franse huis Selmer is namelijk niet minder dan legendarisch.

Onze nationale trots Adolphe Sax (1814 - 1894) verkreeg het octrooi op de saxofoon in 1846. Toen dat patent verliep in 1866 wierpen heel wat bouwers zich op de saxofoon. Het huis Selmer bracht in 1922 zijn eerste model op de markt - het "Model 22" - en nam in 1928 de firma Sax, toen nog in handen van Adolphe-Édouard, zoon van Adolphe, zelfs over.

"Mark VI" is de logische naam van het zesde model dat geheel door Selmer ontworpen werd in 1954, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de gouden medaille die zij behaalden op de Wereldtentoonstelling van Saint-Louis in 1904. Het instrument werd ontwikkeld in samenwerking met heel wat muzikanten, waaronder de grote Franse saxofonist Marcel Mule. De reeks werd geproduceerd tot 1975 en dat voor de hele familie van sopranino tot bassax. Hoewel de firma alle onderdelen in Frankrijk maakte, werd een aantal instrumenten geassembleerd in de Verenigde Staten.

Velen beschouwen de Selmer Mark VI als de beste saxofoon die ooit gemaakt werd, het is een waar icoon in de kleine wereld van de saxofoon. Zowel het ontwerp als de mechaniek van de Mark VI vormen belangrijke stappen in de evolutie van de saxofoon, waarvan de invloed merkbaar is tot vandaag. Met zijn ergonomisch ontwerp, zijn geringe gewicht, zijn juiste intonatie, soepele speelbaarheid en bovenal zijn unieke timbre, veroverde de Mark VI snel de harten van zowel klassieke musici als jazzmen. Toch waren het vooral jazzgrootheden als Stan Getz, Ornette Coleman, Wayne Shorter, John Coltrane en Lee Konitz die de Selmer Mark VI het sterrendom bezorgden. Toen Selmer opvolgers "Mark VII" en "Super Action 80" uitbracht, bleven heel wat muzikanten zweren bij hun ouwe trouwe Mark VI. Tot op vandaag zijn instrumenten zoals het exemplaar dat wij hier bespreken zeer gegeerd bij speciaalzaken, veilinghuizen, verzamelaars en - niet te vergeten - muzikanten.

Het instrument in kwestie werd aan het mim geschonken door de Vrienden van het mim. Het is een altsax in mi bemol in gelakte messing. Het serienummer leert ons dat het gebouwd werd in 1969. De typische, sierlijke "S" prijkt op de octaafklep en het fameuze type is aangegeven op de verbindingsring tussen sluitstuk en beker.

Media
Images: 
altsax in mi bemol Henri Selmer Mark VI, Parijs, 1969, inv. 2012.074
aanduiding van het model Mark VI
De "S" van Selmer